Typy platebních karet a k čemu slouží

Doby, kdy se platilo pouze bankovkou nebo mincí jsou dávno pryč. Na platební kartu má nárok téměř každý už od raného věku. Poslední vývoj umožňuje i transakce pomocí bezkontaktních karet a bezhotovostní platby jako takové

Doby, kdy se platilo pouze bankovkou nebo mincí jsou dávno pryč. Na platební kartu má nárok téměř každý už od raného věku. Poslední vývoj umožňuje i transakce pomocí bezkontaktních karet a bezhotovostní platby jako takové, už jistě patří mezi nejpreferovanější formy úhrady.  Druhy a typy nabízených karet se liší, a to způsobem jejich využití i platebních možností.

 

Běžné účty fyzických osob jsou doprovázeny zpravidla debetní kartou. Ta umožňuje majiteli disponovat s obnosem peněz, které na účtu momentálně vlastní. Pokud patříte mezi náročnější, pořídíte si pravděpodobně kartu kreditní. Prakticky se jedná o formu úvěru, kdy můžete do výše sjednaného limitu využívat finančních prostředků půjčených od banky. V závislosti na konkrétních požadavcích, počítejte s různými podmínkami pro jejich získání i následné splácení půjčky. Na finančním trhu existují i předplacené platební karty. Jejich varianty se také různí, ale nespornou výhodou je předem nabitý obnos, se kterým můžete disponovat.

Bezhotovostní platby jsou jednoznačně nesmírnou výhodou. Nemusíte mít u sebe běžně finanční obnos a transakci můžete provést u pokladen kamenných obchodů, prostředí internetu a pohodlně i v zahraničí bez nutnosti návštěv směnárny.

Co se týče bezpečnosti používání karty jako platebního prostředku, v současnosti už asi není prostor pro zbytečné obavy. PIN by měl znát pochopitelně jen majitel a nikdo jiný. Nastavit lze také denní limity, aby při případném odcizení nedošlo k veliké ztrátě. A pro podobné případy využijte bezplatných linek bank i nebankovních společností a odcizenou nebo ztracenou kartu nechte okamžitě zablokovat.

 

 
Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

rightBg /files/_cache/160x600-0-0-0/bimg/bimg_10/dffaa365321e0317c1eebbb451fb8fd4.jpeg 155 20 right 160 600 1 http://www.prace-inzerce.cz leftBg /files/_cache/160x600-0-0-0/bimg/bimg_16/560326abce6a42f88fa9e442bfe32751.jpeg 155 20 left 160 600 1 http://www.tattoomania.cz/